سازمان ملی هوش مصنوعی، چالشها و امیدها
- امیرعلی شریف محسنی
- اخبار هوش مصنوعی
- 4 مرداد 1403

چند روز گذشته اخباری مبنی بر تاسیس مرکزی با عنوان سازمان ملی هوش مصنوعی در سرتیتر اخبار قرار گرفت. سند پیش نویس آن پیشتر در دولت مرحوم رئیسی تصویب شده بود و کمی بعد از انتخابات ۱۴۰۳ به بهرهبرداری رسید. اگرچه هنوز اخبار و اطلاعات زیادی از چیستی این مرکز در دست نیست اما بد نیست برخی از ابعاد این مرکز را بررسی نماییم. ناگفته نماند که اختصاص بودجه ۳۵۰۰ میلیارد تومانی میتواند نشاندهنده اهمیت این موضوع برای سیاستگذاران باشد. گفته میشود که این مبلغ در خدمت توسعه الگوریتمها، تهیه سختافزارهای مربوطه و جمعآوری داده است.
به خاطر دارم که زمانی که با بنیاد ملی بازیهای رایانهای آشنا شدم گمان میکردم که وجود یک سازمان در حیطه بازیهای رایانهای چه قدر میتواند به گیمرها و سازندگان مستقل کمک نماید. پس از یک بررسی مختصر از طریق گزارشات بنیاد و شبکههای اجتماعی آن و مختصر جلسهای که با مدیر عامل وقت بنیاد داشتم تا حدی فهمیدم که این سازمان هم در پی انجام وظایف محوله است و کاری به واقعیت موجود ندارد. اگرچه برگزاری همایشهای مربوطه، ترجمه متون سیاستگذاری فناوری، انجام پیمایشهای حیطه گیم، غنیمتی در بیابان است اما همچنان احساس میکردم مانند بسیاری از حوزهها، سیاستگذاری از واقعیتها بسیار فاصله دارد.
نه برنامهای برای برگزاری تورنومنتها وجود داشت، نه این سازمان حتی میتوانست مجوزی برای یک گیمنت صادر کند و نه حتی یک تیم حداقل ۵ نفره برای تست بازیها برای صدور مجوز شرط سنی داشت. با همه توان همایش برگزار میکرد و کاری نداشت که بازیسازان دسته دسته در حال مهاجرت هستند. در شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز به جز دو سه لایک خبری از جذب مخاطب نبود. به هر حال حالا که چندسالی و چند دولتی از آن زمان میگذرد هنوز هم همان همایشها برگزار میشود. همواره موضوعات در حیطه بازیهای جدی، بازیهای آموزشی، بازیهایی در موضوع حمایت از مفهوم خانواده ارائه میشود و جایزه صد میلیون تومان است! صد میلیون تومانی که در سالیان گذشته نیز برای ساخت حتی یک بازی با کیفیت کافی نبود.
با این مقدمه مایلم بگویم که متاسفانه بسیاری از سازمانها یا متولیان که برای ایجاد هدفی تشکیل میشوند منجر به تباهی موضوع میشوند و نمیتوانند موضوع خود را پیگیری کنند. باید بگوییم که فناوری هوش مصنوعی یک فناوری بسیار سطح بالا و پیچیده و پرهزینه است. هزینه اصلی در سه بخش سختافزار، نیروی انسانی و کلان دادهها تقسیم میشود. اگرچه هنوز نمیدانیم که سازمان ملی هوش مصنوعی که زیر نظر نهاد ریاست جمهوری قرار گرفته است و عنوان مستقل را یدک میکشد دقیقا برای چه هدفی تشکیل شده است. اگرچه میپذیریم که احداث سازمان ملی هوش مصنوعی در ایران فینفسه به عنوان یکی از اقدامات مهم علمی و فناوری در سالهای اخیر بهشمار میآید. این اقدام ممکن است در راستای توسعه علمی کشور باشد و نهایتاً منجر به اثرات مثبت یا منفی اقتصادی و اجتماعی شود. همین امر که مانند بسیاری از فناوریها و موضوعات دیگر، نظام سیاستگذاری توانست دست به اقدامی نه چندان دیرهنگام بزند خود موضوعی مثبت است و البته حاکی از درک سیاستگذاران در زمینه فناوری است. اگرچه طبق آمارهای متعدد موضوع هوش مصنوعی در کشورهایی مثل آمریکا و چین حدود ۲۰ سال است با بودجههای کلان آغاز شده و حضور امروزه ما در این زمینه چندان هم به موقع نیست اما به هر روی، ماهی را هر زمان از آب بگیریم میتواند تازه باشد!
اهمیت و اهداف ایجاد مرکز ملی هوش مصنوعی
تأسیس مرکز ملی هوش مصنوعی در ایران با تأکید بر استراتژیهای ملی و بر مبنای یک سند ملی تدوین شده است و طبق گفتهها ۱۸ هزار سند پشتیبان دارد! مطابق با این سند، ایران قصد دارد طی ۱۰ سال آینده به یکی از ده کشور پیشرو در زمینه هوش مصنوعی تبدیل شود. این سازمان احتمالاً نقش کلیدی در جهتدهی و مدیریت پروژههای مرتبط با هوش مصنوعی و فناوریهای نوین خواهد داشت. البته هنوز شرح وظایف دقیقی از این سازمان منتشر نشده است.
زمینهسازی برای تحقیق و توسعه
احتمالاً یکی از اهدف اصلی این مرکز، تقویت بسترهای علمی و پژوهشی کشور است. با توجه به علاقه ایران در تولید علمی و انتشار مقالات، در زمینه هوش مصنوعی نیز میتوان انتظار داشت که تولیداتی صورت گیرد. این سازمان میتواند به عنوان سکویی برای ارتقای تحقیقات و توسعه فناوریها عمل کند. بنابراین میبایست هم زمان با ایجاد چنین سازمانی، سازوکار تعامل بین دانشگاهها، موسسات تحقیقاتی و بخش خصوصی نیز باید عرضه شود که تا کنون خبری از آن نیست.
ارتقای اقتصادی و بهرهوری
هوش مصنوعی قابلیت بهبود عملکرد سیستمهای مختلف اجتماعی نظیر سیستم بهداشتی، آموزشی و حملونقل را دارد. بهرهبرداری از هوش مصنوعی میتواند منجر به خدمات درمانی پیشرفتهتر، آموزشهای مجازی کارآمدتر و سیستمهای حملونقل هوشمند شود که همگی به طور مستقیم بر کیفیت زندگی مردم تأثیرگذار خواهند بود. هوش مصنوعی بهعنوان یکی از فناوریهای تأثیرگذار در کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری شناخته میشود. با استفاده صحیح از فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی، میتوان در بخشهای مختلف اقتصادی از جمله صنعت، کشاورزی، حملونقل و بهداشت، بهرهوری را افزایش داد.
حجم عظیمی از تغییراتی که این تکنولوژی با خود به ارمغان میآورد باید از طریق یک متولی آگاه و توانمند مدیریت شود و تقسیم کار در آن به صورت بیعیب و نقصی متجلی شود تا اطمینان حاصل کرد که این سازمان به هدف خودش رسیده است. اگرچه امیدواریم که حجم عظیمی از وظایف، منجر به ایجاد سازمانها و نهادهای موازی، تو در تویی نهادی، توزیع رانت، تعارض منافع و از دست رفتن چابکی سازمانی و… نشود.
فریمورکهای قانونی و اخلاقی
یکی از مهمترین اقداماتی که از سازمان ملی هوش مصنوعی انتظار میرود در راستای آن تلاش کند مسئله قانونی و اخلاقی استفاده از هوش مصنوعی در ابعاد متعدد است. از آنجا که در سالیان اخیر هوش مصنوعیهای متعدد مانند چتباتها عرضه شده که امروزه کاربران ایرانی بسیاری نیز دارند، کشور ایران به طور رسمی در هیچ بخشی از این فرآیند دخالت و نظارتی ندارد و نمیتواند در دستاوردهای آن سهیم باشد، انتظار میرود ایران بتواند به معاهدات بینالمللی در زمینه هوش مصنوعی بپیوندد تا از این غافله جا نماند. حضور در چارچوب رسمی بینالمللی این تکنولوژی میتواند مزایایی از جمله استفاده راحت کاربران، پشتیبانی رسمی، تبادل دانش، استفاده از چارچوب حقوقی جهانی و… داشته باشد. در عین حال صرفاً مصرفکننده بودن در این زمینه میتواند منجر به از دست رفتن اطلاعات کاربران، نبود نظارت، استفادههای غیراخلاقی، عقبماندگی تکنولوژیکی و… شود.
چالشها و راهحلها
احداث و بهرهبرداری از سازمان ملی هوش مصنوعی با چالشهای متعددی همراه است. از جمله این چالشها میتوان به نیاز به نیروی انسانی متخصص، زیرساختهای فنی مناسب و سرمایهگذاریهای کلان اشاره کرد. برای غلبه بر این چالشها، همکاریهای بینالمللی، سرمایهگذاریهای دولتی و خصوصی و تقویت آموزشهای تخصصی ضروری است. یکی از بحثهای مهم در این حوزه مسئله دادههایی است که نیاز است تا مدلهای ایرانی ساخته شوند. مسئله داده و اطلاعات در ایران یک مسئله پیچیده و امنیتی بوده و دسترسی به برخی از اطلاعات کسبوکارها و نظامهای اداری اگر نگوییم ناممکن، بسیار سخت است و نیاز به هماهنگیهای بیندستگاهی فراوان دارد. امید است تا سازمان ملی هوش مصنوعی برخی از اختیارات قانونی را در سطح قانونی و عملی داشته باشد تا بتواند به حجم بالای دادهی مورد نیاز برای توسعه بحث هوش مصنوعی دسترسی داشته باشد.
نتیجهگیری
ایجاد مرکز ملی هوش مصنوعی در ایران یک گام بزرگ در جهت توسعه علمی و فناوری کشور محسوب میشود. این مرکز با هدفگذاریهای بلندمدت و استراتژیک میتواند نقش موثری در ارتقای کیفیت زندگی مردم، افزایش بهرهوری اقتصادی و تقویت جایگاه علمی و بینالمللی ایران ایفا کند. باتوجه به اهمیت هوش مصنوعی در دنیای امروز، سرمایهگذاری در این زمینه به نوعی سرمایهگذاری بر آینده کشور محسوب میشود. با تمام مسائل و چالشهای پیش روی این صنعت در ایران، میتوان ایجاد این سازمان را به فال نیک گرفت.